Ingen bier - ingen mat

Bier og humler står dessverre i fare for å dø ut. Årsakene er sannsynligvis sammensatte, men alt tyder på at mennesket er skyld i dette, gjennom måten en driver landbruk på, og bruk av sprøytemidler.


Les mer om ÅRSAKENE

Biene og humlene er livsviktige for oss mennesker, de befrukter plantene som gir oss epler, brokkoli, melon, løk, kirsebær og hundrevis av andre frukter og grønnsaker. Omtrent en tredjedel av maten som ender på våre tallerkener kan vi takke biene for! Dersom biene og humlene ikke bestøver blomstene, blir det heller ingen forplanting, så enkelt er det!

LAG DIN EGEN HUMLEKASSE
Til selve kassen trenger du:
En ca 1,2 meter lang planke som er ca 15 cm bred 
En sag, en hammer, en vinkel og spiker. 
En drill med utskiftbare bor til å lage et hull med diameter 2 cm og en serie luftehull på ca. 2 millimeter. 

Kapp planken i 7 biter: 2 biter på 25 cm til tak og gulv, 4 biter på 15 cm til vegger. Den siste biten, 5-10 cm, brukes på undersiden av lokket for å holde det på plass.
 
Snekre først sammen de 4 veggene slik at frontveggen blir på 15 x 15 cm. Sett de ferdige veggene på gulvbiten slik som på bildet. Drill et inngangshull på ca. 2 cm oppe på frontveggen. Det trenger ikke å være helt sirkelrundt. Øverst på samme plate drilles en serie på 6 – 10 små hull til lufting og ventilasjon. Bruk et bor med diameter ca. 2 millimeter. Lokket er allerede klart med mål ca. 15 x 25 cm. Spikre på en trebit på innsiden av lokket som støtte mot en av kantene, helst mot bakkant. Grunnen er at lokket da lett kan vippes opp for observasjonsformål. Lokket skal ellers holdes på plass ved at du legger en stein oppå. Dermed er kassen ferdig.
  FYLLET I KASSEN - VIKTIG!
Det er veldig viktig at humlene trives og vil bo i kassen, derfor er det viktig med riktig bolmateriale i kassen.

Bolmaterialet skal være forholdsvis løst og ikke oppta mer enn drøyt halvparten av rommet i kassen. Grovmateriale som brukes ytterst mot veggene kan være meget fint, tørt gress uten strå, eller fin ull. Reirets indre hulrom og åpning skal ha en diameter på 2 – 4 cm og skal omgis av meget fint, tørt gress og fin ull.
BIE- OG INSEKTHOTELL
Bidra til det biologiske mangfoldet! Det blir stadig vanskeligere for bier og insekter å finne plasser for å legge egg. Vi kan hjelpe dem ved at vi lager bosted for dem. Insekthotellet må plasseres på en lun, solfylt plass, og det kan enten være kjempestort (feks laget av en pall) eller lite, slik som dét på bildet. Det er svært enkelt å lage: I trestokker og murstein borer du avlange hulrom, gjerne i kombinasjone med hule stengler fra takrørplante, hyll, bambus og kvann. Det lille insekthotellet vi har laget, er av hule bambusrør og en vedpinne der vi har borret hull i forskjellige størrelser. Deretter har vi bundet dem sammen med tau.
 

Du kan laste ned og skrive ut denne oppskriften her:
HUMLEKASSE, BIE- OG INSEKTHOTELL

Les mer om hva DU KAN GJØRE

VIL DU VITE MER?
Vi har funnet inspirasjon og informasjon til kampanjen vår på disse nettstedene:
LA HUMLA SUSE
SUMMENDE HAGER
HUMLESKOLEN