La oss snakke om SLS

Ekspertene mener at Sodium lauryl sulfate (SLS) er trygt og effektivt, så hvorfor jobber vi så hardt for å fjerne det fra alle våre Lush-produkter?

Sodium lauryl sulfat (SLS) er en veldig vanlig ingrediens i såper, sjampo, dusjsåper og tannkrem. Det fungerer som et tensid, dvs. et overflateaktivt middel som fanger opp oljebasert skitt slik at det kan skylles bort med vann. Det er også et veldig effektivt skummiddel som får væsker til å begynne å skumme, noe de fleste av oss forventer når vi vasker ansiktet, håret eller kroppen vår.

Selv om det har gitt oss resultater som både er sikre og effektive helt siden 1930-tallet, har SLS fått et dårlig rykte. Ekspertene er enige om at SLS er trygt å bruke, men de signaliserer også at stoffet kan være uttørkende, noe som kan forårsake problemer for deg med hår som er spesielt tørt, behandlet eller med afrokvalitet. Det kan også være bra å være litt ekstra forsiktig om du lider av hudtilstander som eksem, psoriasis eller dermatitt. Nettopp derfor ønsker vi å kunne tilby alternativer.

Vi er spesielt ivrige etter å bli kvitt trygge syntetiske stoffer som SLS, ettersom de kan stamme fra palmeolje. Siden 2008 har vi arbeidet for å ekskludere palmeolje fra vår produksjon. Dette er fordi dyrking har en ødeleggende innvirkning på miljøet. For å lage palmeolje fjernes tropiske ville trær for å gi plass til rader etter rader med oljepalmer i stedet. Urfolkene får ta smellen for det, dyrelivet lider og de skjøre økosystemene er i ubalanse. Imidlertid er boikott av palmeolje dessverre lettere sagt enn gjort.

"Å finne et passende palmeoljefritt alternativ til SLS er en stor utfordring. Markedet er ikke veldig stort, og når vi først har funnet et, viser det seg ofte ikke å være veldig effektivt eller produsenten følger ikke retningslinjene våre i forhold til dyretesting", forklarer Mark Rumbell, ansvarlig for Lush’ etiske innkjøp.

For å beskytte naturen og ivareta menneskerettighetene, jobber vi fortsatt hardt for å redusere bruken av palmeolje. "Akkurat nå er SLS til stede i 52 av produktene våre", forklarer Mark. "Vi leter etter materialer som kan erstatte SLS fullstendig eller i det minste brukes sammen med det, slik at vi kan redusere mengden vi bruker og skape et bedre produkt. Målet vårt er å være helt fri for palmebasert SLS".

Hvorfor er det så mye stress med SLS?

De siste årene har negativiteten rundt SLS og produkter som inneholder SLS økt, delvis som et resultat av rapporter som feilaktig har koblet den til kreft. Nicola Smith, helseinformasjonsansvarlig ved Cancer Research UK, sier: “Det fins ingen bevis som tyder på at Sodium lauryl sulfate forårsaker kreft. Det er strenge lover for kosmetikk i Europa, alt som selges må være trygt. Dessverre er det mange rykter på internett om hvordan kosmetikk forårsaker kreft, rykter som helt mangler vitenskapelig støtte”.

Det er mulig at disse ryktene er forankret i forvirringen rundt produksjonsprosessen. SLS-en vi bruker er avledet fra kokosnøttolje og/eller palmekjerneolje, som begge er rikelige kilder til laurinsyre. Laurinsyren blir bearbeidet til SLS ved tilsetning av svovelsyre (som kommer fra petroleum), deretter nøytraliseres blandingen av det naturlige mineralet Sodium carbonate.

Noen rapporter hevder at denne prosessen skaper kjemiske bestanddeler som kalles nitrosaminer, hvorav 90% antas å være kreftfremkallende. Men, det er imidlertid kjemisk umulig at det finnes nitrosaminer i SLS.

"I flere år har SLS utviklet et negativt omdømme blant kundene som et resultat av feiltolkning av den vitenskapelige litteraturen, et rykte som dessverre har holdt stand", sier kosmetikk-kjemiker Kelly Dobos. “Sodium lauryl sulfate lages ved at laurylalkohol sulfateres. Ingen av kjemikaliene som brukes i forbindelsen inneholder nitrogen, så SLS som lages inneholder heller ikke nitrogen og kan derfor umulig inneholde nitrosaminer".

En annen bekymring som eksisterer hos kundene er effekten SLS har på havmiljøet og det marine dyrelivet, ettersom alt skum fra såpe eller sjampo skylles ut i naturen. Ifølge Kelly kan vi slappe av. Hun forklarer: “Kjemikaliets evne til å bryte ned i løpet av kort tid (mindre enn 96 timer) til enkle, ikke-giftige komponenter under miljøforhold som anses som normale, avgjør om det kan klassifiseres som biologisk nedbrytbart. SLS har vist seg å være lett å bryte ned og ikke biopersistent. Når ingrediensen i kosmetikkproduktet ditt når havet, har den nesten brutt helt ned allerede. Studier av økotoksisitet har vist at denne typen lave nivåer av SLS i prinsippet er ikke-giftig for fisk og andre marine dyr".

Er skum nødvendig?

Mange mennesker føler seg ikke rene om såpen eller sjampoen ikke skummer. Det er sulfatene som sørger for det herlige skummet, som som nevnt kan være både sterkt og uttørkende. Selv om mange bekymrer seg for den tørre følelsen, er det veldig usannsynlig at huden vil reagere ved å bli irritert, selv om du er følsom, i det minste så lenge du skyller vekk produktet på riktig måte. Faktisk anses risikoen for å være så liten at det ikke er noen regler for bruk av SLS i produkter som skylles ut, fordi irritasjon kun oppstår om produktet sitter igjen på huden.

"De fleste kan bruke SLS-holdige produkter uten å måtte bekymre seg for hud- eller hodebunnsirritasjon", sier Dr. Stefanie Morris, hudlege og medisinsk direktør ved European Dermatology i London. "Dette fordi produktet skylles bort, kontakttiden er kort og etterpå sitter ekstremt lite, om enn noe, SLS igjen på huden eller i hodebunnen".

Om håret ditt er tørt, sprøtt, skadet eller behandlet, kan du være glad for at de fleste av Lush’ flytende sjampoer er SLS-frie og inneholder mildere overflateaktive stoffer som Ammonium lauryl sulfate (ALS) og Sodium alkyl sulfate (SAS). For eksempel inneholder sjampoen Cynthia Sylvia Stout ALS sammen med øl og sitronsaft for å gi håret ditt en skinnende glans, Rehab sjampo inneholder ALS sammen med olivenolje for å gi styrke til håret, mens fersk ananas- og papayajuice renser bort fett og forbedrer glansen.

Et annet utmerket alternativ for sensitiv hodebunn er sjampobarene, hovedsakelig på grunn av hvordan de brukes. En bar tilsvarer tre 250 ml flasker flytende sjampo, så selv om konsentrasjonen av SLS kan virke høy, opptil 90%, er risikoen for irritasjon veldig lav da kun skummet når hodebunnen. Vi anbefaler sjampobarer til kunder som ønsker å redusere bruken av SLS fordi du får mye bedre kontroll over mengden. Du trenger ikke å presse ut en stor skvis av produktet i håret, men du kan i stedet skumme opp produktet i hendene og deretter fordele det jevnt gjennom håret.

"Forskjellen er ganske så betydelig", forklarer en av Lush’ grunnleggere og hår- og hodebunnsekspert, Mark Constantine. "Med en flytende sjampo påfører du materialet direkte i hodebunnen, noe som ikke er tilfelle med en sjampobar, hvor du kun bruker skummet som materialet gir fra seg, noe som betyr at selv de mest følsomme kan bruke dem".

Om du ble solgt på ideen om sjampobarer, men likevel ønsker et alternativ med mindre SLS, kan du prøve mykgjørende Jason and The Argan Oil. Akkurat denne sjampobaren er laget med agar-agar, et rensende sjøgressekstrakt som lar oss bruke 23% mindre SLS.

Vi ønsker alltid å tilby våre kunder alternativer, og som du ser er det bestandig noe å velge mellom. Men det betyr ikke at vi slutter å utforske nye og bedre alternativer. Arbeidet mot tryggere, bedre og mer miljøvennlige produkter slutter aldri.