Bruker Lush palmeolje?

Vi er fast bestemt på å utrydde alle spor av palmeolje fra produktene våre, og med de palmefrie alternativene i horisonten kommer vi litt nærmere hver eneste dag...

Det er nesten umulig å unngå palmeolje. Det er den vanligste vegetabilske oljen i verden, og du finner den i alt fra biodrivstoff til sjokoladekaker, chips og sminke. Det globale forbruket av olje doblet seg mellom 2000 og 2012, og stor etterspørsel har ført til ytterligere industrialisering av palmeoljeavlinger. Underveis blir det naturlige habitatet ødelagt og økosystemene forstyrret.

I 2008 begynte vi arbeidet med å ekskludere palmeolje fra produktene våre og begynte å kjøre kampanjer for å synliggjøre miljøforringelsen forårsaket av palmeoljeplantasjene. Vi oppfordret kundene våre til å "vaske seg rene for palmeolje" som en måte å redusere skader på miljøet og etterspørselen, eller risikere at regnskogen forsvinner foran øynene våre. Gitt at regnskogen produserer omtrent 20% av all oksygen i verden og tar opp en stor mengde skadelig karbondioksid, er det utrolig viktig at den forblir bevart. Ved å beskytte regnskogen hjelper vi til med å bekjempe klimaendringer og global oppvarming.

Vi erkjenner at oljepalmer ikke er onde av natur, og at det finnes eksempler på at palmetrær dyrkes på en god måte. Imidlertid gir palmeoljeplantasjer et stort sosialt og økologisk fotavtrykk og er nært knyttet til avskoging, brudd på menneskerettigheter, barnearbeid, forurensning og korrupsjon.

"Palmer er ikke problemet, men hvordan de dyrkes og vedlikeholdes", forklarer Mark Rumbell, Lushs’ etiske innkjøper. “Fokuset vårt er å redusere bruken av palmeolje, med mål om å bli helt fri fra det, og vi er på god vei".

Sannheten om palmeolje

Palmeolje har blitt brukt i avlinger i over 5000 år og var en av de aller første handelsvarene. Men det var ikke før den industrielle revolusjonen at varene ble veldig etterspurt, da de begynte å anvende det som smøremiddel til maskiner. I dag finnes også palmeolje i matindustrien i form av matolje eller som erstatning for smør, og den brukes også i sminke og hudpleie som en emulgator og et overflateaktivt middel.

Det fins to forskjellige palmearter for produksjon av olje, Elaeis guineensis og Elaeis oleifer. Begge trærne gir to forskjellige typer olje: palmeolje, som kommer fra tremassen, og palmekjerneolje, som kommer fra frøene. I 2017 stod Malaysia og Indonesia for 87% av verdens palmeolje, noe som kommer med en kostbar pris: palmeoljeplantasjene har erstattet store områder av verdens eldste tropiske regnskoger og ødelagt naturlige leveområder for dyr som orangutanger, Sumatra-tigre og den asiatiske elefanten.

     

Og ikke bare det, landområder er blitt stjålet fra lokalbefolkningen og gitt til selskaper som utvikler disse plantasjene. Disse konfliktene om land resulterer ofte i brudd på menneskerettigheter, konflikter, bestikkelser og korrupsjon. Dessuten, når plantasjene er reist, er arbeidet som tilbys der ofte farlig, utrygt og dårlig betalt, og i noen tilfeller forekommer også barnearbeid.

Det går raskt å dyrke palmetrær og det er en del av problemet. "For å produsere samme mengde olje som fra én hektar med palmetrær, trengs det tre hektar raps, fire hektar solsikke, 4,7 hektar soya eller syv hektar kokosnøtt", forklarer Mark. “Med den lave avkastningen er ikke mange produsenter villige til å ta prisøkningen. Om hele verden hadde byttet over til kokosnøttolje, ville syv ganger så mye land blitt nødvendig til plantasjer".

Et bærekraftig alternativ?

Vi er ikke overbevist om at palmeolje noen gang vil være bærekraftig. Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO) har imidlertid utviklet et sett med miljømessige og sosiale kriterier som selskapene må oppfylle for å få produsere Certified Sustainable Palm Oil (CSPO). Kriteriene kan bidra til å minimere den negative effekten palmedyrking har på miljøet og lokalsamfunn som berøres. Ifølge World Wildlife Fund (WWF) er de britiske detaljhandelskjedene, produsenter og matvarekjeder førende for bærekraftig palmeolje. Selv om dette er en positiv utvikling, er bare rundt 20% av verdens palmeolje sertifisert, og mindre selskaper synes det ofte er vanskelig å gjennomføre endringene som trengs for å bli sertifisert. I tillegg er sertifisert palmeolje dyrere, og derfor er den globale etterspørselen lav.

Simon Constantine, tidligere sjefsinnkjøper for Lush, var selv vitne til ødeleggelsen i Sumatra, og kan fortelle: “Om oljepalmer finnes i det rette økosystemet og har et naturlig forhold til miljøet og mennesker rundt, kan det være helt topp. Så langt har jeg ikke sett ett eksempel på det. "Siden vi ikke har klart å finne en fullt ut bærekraftig og sporbar kilde for palmeolje, har vi i stedet fokusert på å finne alternativer og ekskludere ingrediensen fra våre produkter”.

"Det er veldig smart", sier Mark. "Ikke bare ønsker vi at kilden skal bekrefte at ingrediensen er 100% fri for palmeolje og vil forbli slik, men også at de følger Lush’ etiske innkjøpsregler og vår policy rundt dyretesting. De alternative materialene er ofte nye på markedet og er derfor gjenstand for dyreforsøk, noe som gjør dem uegnet for Lush. Palmeoljefrie versjoner av dagens materiale er ikke enkle å finne, og når vi først gjør det, er det en omformulering i stedet for en rask endring. Vi jobber kontinuerlig med å forske og teste ut ingredienser som kan erstatte palmeolje helt”.

Vi er veldig nærme det å kunne kalle såpene våre 100% fri for palmeolje. Selv om såpebasene våre har vært der siden 2006, har vi vært opptatt av at Sodium lauryl sulfat (SLS), som er ingrediensen som gjør at såpen skummer og Sodium stearate, som gjør såpen fast, har vært avledet fra palmeolje. Men nå har vi endelig utviklet vår egen såpebase basert på Fairtrade, økologisk kakaosmør, extra virgin kokosnøttolje og økologisk ricinusolje, og som er blandet med Sodium hydroxide for å fremkalle en reaksjon som kalles forsåpning. Dette utgjør den skummende basen som uttrekk, juicer eller oljer kan tilsettes for å oppnå forskjellige effekter og dufter.

Denne nye og smarte oppskriften betyr at vi ikke lenger behøver å bruke SLS eller Sodium stearate, og siden vi lager basen selv, kan vi garantere at såpen er helt fri for palmeolje og andre stoffer som kan stamme fra palmeolje. Nå er vi også fullt i gang med å utvikle palmeoljefri Sodium stearate, uten at vi behøver å redusere kvaliteten på sluttproduktet. Sammen med produsenten jobber vi med et materiale laget av rester fra olivenolje, og forsøker å skape en sykluslignende produksjon. Den gode nyheten er at det fungerer, men dessverre ikke så bra som vi ønsker.

"Prosessen med å bli kvitt palmeolje er vanskelig, ettersom kjente syntetiske stoffer som SLS blir produsert i så stor skala", forklarer Mark. “Vi fortsetter å jobbe med å erstatte alle ingrediensene våre som inneholder palmeolje, og snart er vi der!”.

Hvilke ingredienser inneholder fortsatt palmeolje?

Selv om vi ikke lenger bruker palmeolje i våre produkter, inneholder noen av våre sikre syntetiske stoffer derivater fra palmeolje, siden det rett og slett er vanskelig å finne passende alternativer. Vi ønsker selvfølgelig å være helt gjennomsiktige med hva disse er:

 

Ingrediens:

Inneholder derivater fra:

Lauryl betaine

Palmekjerne, palme og kokosnøtt

Sodium Cocoamphoacetate

Palmekjerne, palme og kokosnøtt

Cetearyl alcohol

Palmekjerne

Cetearyl alcohol og SLS

Palmeolje

Sodium Lauroyl Sarcosinate

Kokosnøtt, palme, palmekjerne

Lauroyl Sarcosine

Kokosnøtt, palmekjerne

Glycol Cetearate

Palmeolje

Glyceryl Stearate SE

Palmeolje

Disodium Laureth Sulfosuccinate

Palmeolje

Glyceryl Stearate & PEG-100 Stearate

Kilde til palmekjerne

Ammonium Laureth Sulfate

Palmekjerne

Sodium Laureth Sulfate

Palmekjerne

Sodium Lauryl Sulfate

Palmekjerne

Sodium Stearate

Palmeolje
*Palmeoljefri versjon ble brukt i såpen Orangutan 

Stearic Acid

Palmeolje

Laureth 4

Palmeolje

 

Vårt arbeid for å gjøre våre produkter fri for alle spor fra palmeolje fortsetter ned til den siste dråpe.